1. Anasayfa
  2. Genel

Bilgisayar programlama dilleri

Bilgisayar programlama dilleri
0

En Yaygın Programlama Dilleri

Şu an baktığınız ekran da ki bu yazı bile bir programlama dili ile yazılmış. Bu kadar geniş bir perspektife sahip olan bu dillerin kısa açıklamaları aşağıdaki listede

İşte liste:

# 1: Javascript: Benzer isimlere sahip olmasına rağmen, Javascript aslında Java ile ilgili değildir. Geliştiricilerin web siteleri üzerinde etkileşimli öğeler oluşturmasına olanak tanıyan Javascript bir web programlama dilidir ve web’deki en yaygın dillerden biri olmasını da günümüzdeki yoğun kullanımına borçludur.

# 2: HTML: Teknik olarak bir programlama dili olmasa da – bir “biçimlendirme dili” olan HTML, her sitenin yapısının temelidir ve özellikle web programlama konusuna eğilmek isteyenlerin uğrayacağı ilk durak olmalıdır.

# 3: Basamaklı Stil Sayfaları veya CSS, web siteleri ve tarayıcı tabanlı uygulamalar tasarlamak için yaygın olarak kullanılan programlama dilidir.

# 4: SQL, “sequel” olarak telaffuz edilir, Yapısal Sorgu Dili anlamına gelir. Veritabanlarına erişerek ve bunları yöneterek büyük miktarda veri ile ilgilenmenizi sağlar. Çoğu zaman, PHP gibi başka bir dilde birlikte kullanılır.

# 5: Java: Java, 1991 yılında Sun Microsystems tarafından interaktif televizyon sistemleri için bir programlama dili olarak icat edildi. Sun’ı satın aldığından beri, Oracle Java’yı bir güç merkezine dönüştürdü. Bu programlama dili, Android uygulamaları oluşturmanın en yaygın yoludur.

# 6: Bash / Shell: Kabuk tam olarak bir programlama dili değildir. Bunun yerine, bir kabuk betiği, önceden tasarlanmış bir komut listesini otomatik olarak çalıştırmak için bir işletim sistemine bildiren bir scripttir. Örneğin, bir kabuk betiği, işletim sistemi her çalıştırıldığında her “.bmp” dosyasını “.jpg” ye dönüştürebilir.

# 7: Python: Python 1989’a dayanıyor ve son derece okunabilir kod yapısına sahip olduğu için hayranları tarafından seviliyor. Birçok programcı, işe başlamak için en kolay dil olduğuna inanıyor.

# 8: C #: Microsoft tarafından geliştirilen “C-Sharp” olarak telaffuz edilen bu dil oldukça yaygın kullanıma sahiptir. Java dilinin rakibi olarak görülebilir ve büyük ölçüde iş yazılım geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır.

# 9: PHP, yoğun veriye sahip olan web siteleri ve uygulamalar için kullanılır. WordPress ve Facebook’a bile güç veren bir programlama dilidir. Ancak birçok programcı PHP’den bir tutkuyla nefret ediyor. Stack Atflow kurucusu Jeff Atwood bir keresinde “PHP, keyfi bir şeylerin rastgele toplanması, anahtar kelime ve fonksiyon fabrikasında sanal bir patlaması olarak bir dil değildir.” diye bu düşüncelerini açıklamıştır.

# 10: C ++, C programlama dilinin bir dalıdır. Başlangıcı 1983’te oluşturulmuştur ve masaüstü web uygulamalarından sunucu altyapısına kadar her şeyde kullanılabilir.

# 11: C, hala ortak kullanımda olan en eski programlama dillerinden biridir, 1970’lerin başlarında oluşturulmuştur. 1978’de, dilin efsanevi ve hala yaygın olarak kullanılan “C Programlama Dili” adlı kitabı ilk kez yayınlanmıştır.

# 12 Typescript: 2012’de Microsoft tarafından oluşturulan programlama dili Typescript standartlara göre oldukça genç bir dil. Mega-popüler olan JavaScript ile yakından ilişkili ve büyük uygulamaları çalıştırmak için tasarlandı.

# 13: Ruby, okuması ve yazması kolay olduğu için çok beğeni toplamış bir dildir. Ayrıca popüler olan Rails, Ruby’nin web uygulamaları oluşturmayı basitleştiren bir eklenti çerçevesidir. Dilin resmi sloganı “Bir programcının en iyi arkadaşı” dır.

# 14: Swift, Apple tarafından 2014 yılında piyasaya sürüldü ve yazılım oluşturmanın daha iyi ve kolay bir yolu olarak lanse edildi. Lyft, diğerleri arasında iPhone uygulamasını yapmak için kullanıldı ve Swift özellikle Apple uygulamaları geliştirmek isteyenler için oldukça moda bir dil haline geldi.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Baristekin.com.tr içerik yöneticisi

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir