1. Anasayfa
  2. Genel

SQL Genel Data Tipleri

SQL Genel Data Tipleri
0

SQL Genel Data Tipleri
 

Tablo üzerindeki her bir alanın bir veri tipi vardır. Veritabanını tasarlarken hangi alanın hangi veri tipinde olduğunu belirlemek oldukça önemlidir. Daha sonra bir alandan veri çekmek istenirse alanın tipinie göre veri çekmek işlemi gerekecektir.

Aşağıdaki listede genel olarak kullanılan data tiplerini görebilirsiniz.

Data TipiAçıklama
CHARACTER(n)Metin tipinde n ile belirtilen sayı kadar karakter depolar. n ile belirtilenden az karakter girilmiş olsa bile n kadar yer kullanılır.
VARCHAR(n) or CHARACTER VARYING(n)En fazla n ile belirtilen kadar karakteryer kaplar. Girilen veri n değerinden az ise sadece girildiği kadar alan kaplar.
BINARY(n)Metinsel olarak Binary değerleri n ile belirtilen kadar depolar. n değerinden az karakter girilse de n kadar yer kullanılır.
BOOLEANTRUE – FALSE , VAR – YOK gibi sadece iki durumun varlığında kullanılır.
VARBINARY(n) or BINARY VARYING(n)Metinsel olarak Binary değerleri en fazla n ile belirtilen kadar depolar. Veri n değerinden az ise sadece girildiği kadar alan kaplar.
INTEGERTam sayı olarak numarasal değerleri depolar. Virgüllü değerleri kabul etmez. 4 byte alan kaplar. -2.147.483.648 ile 2.147.438.647 arası değerlerde kullanılır.
SMALLINTKüçük tam sayı değerlerini depolar. Virgüllü değerleri kabul etmez. 2 byte yer kaplar. -32.768 ile 32.767 arası değerlerde kullanılır.
TINYINTMini tam sayı değerlerini depolar. Virgüllü değerleri kabul etmez. 1 byte yer kaplar. 0-255 arası değerlerde kullanılır.
BIGINTBüyük tam sayıları depolamak için kullanılır. Virgüllü değerleri kabul etmez. 8 byte alan kaplar. -2.147.483.648 ile 2.147.438.647 arası değerlerde kullanılır. -9.223.372.036.854.775.808 ile -9.223.372.036.854.775.807 arası değerlerde kullanılır.
DECIMAL(p,s)Virgüllü değerlerde kullanılır.. Örneğin: decimal(5,2) ifadesinde toplam 5 tane rakam olduğunu söylenmiş. Bunun 2 tanesi virgülden sonra olaak belirtilmiş. Tam sayı kısmına ise 3 rakam girilebilir.
NUMERIC(p,s)DECIMAL veri tipi ile aynı özelliklere sahiptir. Bazı sistemler sadece Numeric alanı kullanır.
FLOAT(p)Virgüllü değerleri yuvarlayarak kayıt eder. p ile hafızada tutulmak istenen byte değeri belirtilir. girilen değer 5 byte’tan fazla ise sadece 5 byte’lık kısmı yuvarlanarak kaydedilir.
REAL4 byte yer tutar. Aynı zamanda Float(24) ile aynı işi yapar. Ancak bu tipte virgüllü sayıları aklayabilirsiniz.
DATEYıl, ay, gün olarak tarih depolar
TIMESaat, dakika ve saniye olarak veri depolar
TIMESTAMPYıl, ay, gün, saat, dakika ve saniye olarak veri depolar
MULTISETA variable-length and unordered collection of elements
XMLXML tipinde verileri depolar.
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Baristekin.com.tr içerik yöneticisi

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir