1. Anasayfa
  2. Genel

Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?


0
Bilgisayar Çeşitleri

Teknolojnin gelişmesiyle birlikte farklı işlevlere sahip onlarca farklı bilgisayar çeşidi hayatımızın önemli bir noktasında yer edinmeye başladı. Bilgisayar çeşitleri kullanıldıkları alana, sunmuş olduğu performansa, kapasitesine ve kullanım amacına göre isimlenmektedir. Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyor ancak kullanım amacınıza en uygun bilgisayarın hangisi olacağına karar veremiyorsanız bu yazı tam size göre! Bilgisayar çeşitleri ve özellikleri nelermiş gelin hep birlikte bakalım!

Bilgisayar Çeşitleri Masaüstü Bilgisayar

Masastü Bilgisayar Çeşitleri (Desktop)

Bilgisayarların tanıştığımız ilk halidir de diyebiliriz masaüstü bilgisayar çeşitleri için. Masaüstü bilgisayarlar sabit bir konsol ya da masa üzerine uygun olan bilgisayarlardır. Taşınıp kaldırılamadıkları için bilgisayarını sürekli yanında taşımak isteyen kullanıcılar için pek elverişli değildir. Masaüstü bilgisayarların tercih sebebi olmasının en önemli sebebi yüksek güç harcamalarına rağmen daha az maliyete sahip olmalarıdır.

Bilgisayar Çeşitleri Dizüstü Bilgisayar

Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop/Notebook)

Dizüstü bilgisayarlar ergonomik olmaları nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen bilgisayar çeşitleri arasında yer almaktadır. Tüm donanım birimini aynı kasa içinde bulunduran dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlara göre daha az enerji harcarlar. Ancak bu bilgisayarları  masaüstü bilgisayarlara göre daha hassas olduklarını söylemek mümkündür. 

Bilgisayar Çeşitleri Mini Bilgisayar

Mini Bilgisayarlar (Netbook)

Mini bilgisayarlar daha çok işletmelerde, şirketlerde ve okul gibi yerlerde tercih edilen bilgisayarlardır. Çok kullanıcılı bir bilgisayar çeşidi olan mini bilgisayarlar, aynı anda birçok kullanıcının bağlanabilmelerine olanak sağlar. Mini bilgisayarlarda yüksek RAM, hızlı işlemci ve büyük sabit disk bulunmaktadır. Mini bilgisayarı, uygun bir klavye ve ekran ile 100 kişi aynı anda kullanabilir. 

Bilgisayar Çeşitleri Ağ Bilgisayarı

Ağ Bilgisayarları 

Yerel bir ağ üzerindeki ana bilgisayara bağlı olarak çalışan bilgisayarlar olarak tanımlayabileceğimiz ağ bilgisayarlarını, birden fazla bilgisayarın birbirine bağlı şekilde oluşturduğu çalışma ortamı olarak da düşünebiliriz. Ağ bilgisayarlarının bellek ve işlem güçleri, disk kapasiteleri sınırlıdır. Bu bilgisayarlar güçlü bir sunucuya bağlı olarak kullanılır.

Bilgisayar Çeşitleri Oyun Bilgisayarı

Oyun Bilgisayarları (Gaming Bilgisayar)

Oyun bilgisayarları aslında birere masaüstü bilgisayarlardır. Oyun bilgisayarlarının diğer masaüstü bilgisayarlardan farkı; oyunu bir tutku haline getirmiş kullancılar için özel olarak tasarlanmış olmalarıdır. Özel donanımlara sahip olan oyuncu bilgisayarları, yüksek çözünürlükte ve akıcı bir performans ile en sevdiğiniz oyunları oynaybilmenize olanak sağlar.

Bilgisayar Çeşitleri Tablet Bilgisayar

Tablet Bilgisayarlar

Tek parça ve son derece ergonomik bir tasarıma sahip olan tablet bilgisayarların ekranlarında dokunmatik algılayıcılar bulunmaktadır. Tabletlerde herhangi bir klavye desteği bulunmaz. Cep telefonlarının daha büyük ekranlısı olarak da düşünebileceğimiz tablet bilgisayarlarda tüm işlemlerinizi parmaklarınızla halletmeniz gerekecektir. İş için çok elverişli olmayan tabletler kişisel kullanımlar için ise idealdir. 

Bilgisayar Çeşitleri Ana Bilgisayar

Ana Bilgisayar (Sunucu/Server)

Ana bilgisayarlar, belli başlı görevleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılan bilgisayar çeşitleridir. Bu bilgisayarlar kullanıcılar tarafından kullanılmaz. Oldukça büyük olan bu bilgisayarların genelde ekranı bulunmaz. Aynı anda binlerce istemci bilgisayara hizmet verebilen bu bilgisayarlar özellikle güvenlik gerektiren ortamlarda tercih edilir. (İnternet kafeler gibi.)

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Baristekin.com.tr içerik yöneticisi

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir