SSD ile HDD Arasındaki Farklar

8934087917618

Geleneksel sabit diskler (HDD) verileri dönen diskler üzerinde depolar; SSD’ler ise hareketli parçalara sahip değildir. SSD’leri bir çeşit pahalı USB belleğe benzetebiliriz. Bunun yanında SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.

SSD Kullanmanın Avantajları Neler?

SSD’lerin HDD’lerin karşısındaki en büyük avantajı, hızı. Geleneksel sabit disklere göre SSD’li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD’nin farkını sıkça hissedeceksiniz.

SSD’ler hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD’ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSD’den veri kurtarmak çok daha zor olabilir. SSD’lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD’lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD’ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.

Motorundan gelen uğultu ve disk kafasından gelen çıtırtılar, HDD’lerin ortak özellikleri. SSD’ler ise tamamen sessiz çalışırlar. Son olarak SSD’ler, HDD’lerdeki “parçalanma” (fragmantation) sorununu yaşamazlar; bu sorunu otomatik olarak çözecek mekanizmalara sahiptirler ve müdahaleniz gerekmez.

Bununla birlikte SSD’lerin de bazı dezavantajları var. Bunların en başında SSD’lerin HDD’lere kıyasla yüksek fiyatları geliyor. HDD’lerde 500GB “giriş modeli” kabul edilirken SSD’lerde “giriş seviyesi” 128GB’a kadar inebiliyor. Dolayısıyla SSD’lere çok fazla para dökmek istemiyorsanız, SSD ve geniş HDD’yi bir arada kullanabilir, işletim sistemini ve en önemli uygulamaları SSD’ye yükleyerek hız avantajından faydalanabilirsiniz.

SSD Kullanmanın Dezavantajları Neler?

SSD’lerin sunduğu avantajların yanında, bazı dezavantajlardan da bahsetmek zorundayız. Flaş bellekler, tamamen ölene kadar belirli sayıda yazma işlemine dayanabilirler. Bu, açıklaması uzun bir konu ancak veri hücrelerindeki elektriksel yükün periyodik olarak sıfırlanması gerektiğini söyleyebiliriz. Her sıfırlama, hücrenin elektriğe direncini bir miktar artırır ve bu, hücreye yazmak için gereken voltajı artırır. Zamanla bu voltaj gereksinimi iyice artar ve hücreye yazmak imkansız hale gelir.

Dolayısıyla SSD’lerin yazma ömrü, HDD’lere oranla bir hayli kısadır. Ancak bu, SSD’nizin uzun süre dayanmayacağı anlamına gelmiyor. Yani bunu okuduğunuzda, bir SSD’yi 1 yıl içerisinde çöpe atmanız gerekeceğini düşünmeyin. Bahsettiğimiz süre, en kaba tabirle “yıllarca” şeklinde açıklanabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık