Bilim insanları, belirli ortamların, durumların ve etkileşimlerin yoğun korku ve sıkıntıya neden olabileceği kişilere yardım etmek için sanal gerçeklik (VR) sistemi tasarladı.
Agorafobi, kelime anlamı olarak alan korkusu anlamına geliyor. Bu alan korkusu da kişide bir alana sıkışmışlık hissi yaratıyor. Kişi, utanılacak bir duruma düşecekmiş gibi düşünüyor, panikliyor ve bulunduğu ortamdan çıkamayıp kaçamayacakmış gibi hissediyor. Agorafobi, uzmanlar tarafından bir çeşit anksiyete bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu fobiyi tahmin etmek, gerçek hayatta o kadar da kolay değil. Uzmanlar da bu kapsamda çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu alanda yapılan yeni bir çalışma, gelişen teknolojinin insan üzerindeki olumlu etkileri konusunda değerli bir iş olarak karşımıza çıkıyor.
The Guardian‘ın haberine göre bilim insanları, belirli ortamların, durumların ve etkileşimlerin yoğun korku ve sıkıntıya neden olabileceği kişilere yardım etmek için sanal gerçeklik (VR) sistemi tasarladı. Bu sistem ile birlikte bilim insanları, yaklaşımın katılımcıların güven inşa etmelerini ve korkularını hafifletmelerini sağladığını ve gerçek hayatta daha önce kaçındıkları görevleri üstlenmelerine yardımcı olduğunu söyledi. Söz konusu çalışmaya göre daha şiddetli psikolojik sorunları olanlar bu sistemden en çok fayda sağlayanlar oldu.
Çalışmanın baş araştırmacısı olan Oxford Üniversitesi psikiyatri bölümünden Profesör Daniel Freeman, bunun insanların yaşamlarında gerçek bir değişikliğe yol açtığını söyledi. Freeman ayrıca senaryolar gerçek gibi görünse de, bilgisayar tarafından oluşturulan sahnelerin katılımcıların yeni bir şey deneyebileceklerini veya duruma farklı bir şekilde yaklaşabileceklerini hissetmelerini sağladığını söyledi.
Sanal gerçeklik grubundaki katılımcıların her biri, altı hafta boyunca 30 dakika süreyle yaklaşık altı oturum için teknolojiyi kullandı. Her katılımcı VR başlığını kullanırken, bir sağlık çalışanı da o kişiyle birlikte aynı odadaydı. Çalışmaya katılan hastalardan biri daha önce babasının mezarını ziyaret etmek için otobüse dahi binemediğini, ancak sanal gerçeklik deneyimi sayesinde özgüven kazandığını söyledi.
Sanal gerçeklik başlıklarının maliyetleri nedeniyle bu tedavi yöntemi ne kadar etkili olur bilinmez, ancak bu alanda teknolojiyi kullanmak gerçekten önemli bir gelişme diyebiliriz.