İş Yerindeki Politik Tartışmalar İş Verimliliğini Gerçekten Etkiliyor mu?

photography of person typing

FOTOĞRAF:MARKER, MEDIUM

Birkaç hafta önce Basecamp, çalışanlarına gönderdiği bir uyarıda hiçbir personelinin politik görüşlerini çalışma alanı olarak kullandıkları Slack’te belirtmemesini ve politikaya ait toplumsal konularda birbirleriyle tartışmamalarını istedi. Şirketin kurucu ortağı Jason Fried, bu tip politik tartışmaların dikkat dağıtıcı olduğunu ve şirket içinde üretkenliği azalttığını iddia etti. Personelin üçte biri onunla aynı fikirde değildi ve şirket için talihsiz denebilecek bu açıklamanın ardından istifa ettiler.

Slack’te diğer çalışanlarla herhangi bir tartışmaya girmek üretkenliği elbette azaltabilir, ancak Basecamp gibi teknoloji şirketleri ölçüm odaklı olma eğilimindedirler. Dolayısıyla çalışanlardan kimin düşük performans gösterdiğini belirlemek bu gibi firmalar için nispeten kolay olmalıdır. Fried’in çalışanlara gönderdiği uyarı ise politik tartışmalara giren herkesin düşük performans göstereceğini ima ediyor gibi görünüyor.

Açıkçası bir şirkette politika ve farklılıklar hakkında tartışmalara katılan herkesin kesinkes daha az üretken olacağına inanmıyorum. Veya bir çalışanın şirketteki konumuyla da doğrudan ilgili olan güç sorunlarını insanlarla konuşmasının üretkenliğini etkileyeceğine de inanmakta zorlanıyorum.

Politika, kimin güce sahip olduğu ve kimin olmadığı ile ilgilidir. Öte yandan Jason Fried’in (veya başka bir yöneticinin) hoşuna gitse de gitmese de işyerleri de doğası gereği politiktir. Kurumların nasıl işlediğini belirleyen güç dinamikleri her zaman vardır ve var olacaktır. Teknoloji sektörünün üst kademelerinde beyaz, erkek ve sıklıkla da da elit okullardan mezun olmuş kişileri görüyor olmamız bu durumun geçerliliğini bariz biçimde gösteriyor. Güç dengelerindeki bu durumun, kurumsal yapı ve karar mekanizmaları üzerindeki etkisinin yanı sıra bir şirket tarafından üretilen ürünlerin şekillendirilmesinde de etkisi büyük.

Siyasi mesaj danışmanı olarak çalışırken, New York Polis Departmanı’nın potansiyel çete üyelerini belirlemek için kullandığı yazılımı yasaklama girişimlerinde görev aldım. Söz konusu yazılım rutin olarak masum insanları suçlu olarak tanımlama eğilimindeydi çünkü algoritmasında ırkçı varsayımlar yer alıyordu.

Benzer algoritmalar nedeniyle kimi siyahlar, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerinden bile mahrum bırakıldı. Çünkü kullanılan yazılım, beyaz hastaları özelleştirilmiş bakım programlarına siyah hastalara göre daha yüksek oranda yönlendiriyordu. Bu gibi örnekler, bir ürünün yapımı sonrasında ortaya çıkan bariz kusurların o ürünü kimin ürettiğine, bunu yaparken hangi kararları aldığına ve kendi deneyimlerinin neler olduğuna kısmen bağlı olduğu yüksek riskli durumları gösteriyor.

Politika sadece kimin yönetimde olduğu veya o anda kimin neyi protesto ettiği ile ilgili değil. Bu, toplumdaki güç ve duruşla ilgili. Bu konunun bir işyerinden ayrılabilir olduğu fikri, bu gücü ve sahip oldukları konumu tekelleştiren insanlar tarafından rahatlıkla ortaya konan bir görüş. Politik yapılar bu gibi insanlar için görünmezdir, çünkü onlar en tepededirler ve asla aşağı bakmazlar. Bazen istemeden, bazen de isteyerek.

KAYNAK: MARKER,MEDIUM

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık