Bilgisayarınızda olmazsa olmaz programlar

When Computers Were Human

Her bilgisayarda olması gereken programların listesini sizler için düzenledik

Her bilgisayarda olması gereken programlar ile bilgisayardaki ihtiyaçlarınızı gidermek ister misiniz? Listedeki programların size büyük faydası dokunabilir.

Bir bilgisayar kullanıcısı olarak çeşitli kategorilerde çeşitli programlara ihtiyacınız olabilir. Bilgisayar kullandığınız süre boyunca bir kere de olsa herhangi bir programın eksikliğinden yakındığınız olmuştur.

En iyi ücretsiz Windows programlarını sıraladığımız programlar aslında format sonrası programları olarak da adlandırılabilir. Bu programlar özellikle bilgisayarına format atan kullanıcıların format işleminin sona ermesinden sonra yöneldiği programlardan oluşuyor.

Siz de bir Windows kullanıcısı olarak ihtiyacınıza bir karşılık olacak programlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Her Bilgisayarda Olması Gereken Programlar Neler?

1. WinRAR

WinRAR, Windows kullanıcılarının gözünde format sonrası indirilmesi gereken programlar listesinin ilk sırasında yer alıyor. Bu program, dosya sıkıştırma programıdır. Çeşitli formatlardaki belgelerin bilgisayarınızda düşük boyutta saklanmasını sağlar.

2. uTorrent

uTorrent, açık kaynak kodlu olması ve sahip olduğu özellikler dolayısıyla en çok kullanılan torrent istemcilerinden biri konumunda yer alıyor. Basit bir arayüzü bulunuyor. Bu torrent istemcisi ile indirme işlemleriniz için ne kadar bant genişliği kullanmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.

3. Advanced SystemCare

Her bilgisayarda olması gereken programlar listemizin üçüncü sırasındaki program Advanced SystemCare’ın bilgisayar nasıl hızlandırılır gibi soruların cevabını merak edenler için harika bir program olduğunu söylemek gerekiyor.

Bilgisayarınızın ilk günkü hızına sahip değil mi? Bu programın sunduğu araçlar ile bilgisayarınızı optimize edin.

4. DAEMON Tools Lite

DAEMON Tools Lite, bilgisayarınızda kolaylıkla sanal disk oluşturmanızı sağlar. Program ücretsizdir ve çok sayıda uzantıyı destekler.

5. Recuva

Recuva, silinen dosyaları geri getirme ile ilgili çözüm arayışında olanların incelemesi gereken programlardandır. Yanlışlıkla silinen dosyaları kurtarma uygulaması olarak da adlandırılabilir.

6. CCleaner

Her bilgisayarda olması gereken programlar söz konusu olduğunda akıllara genellikle bilgisayarı hızlandırmak için kullanılabilecek uygulamalar gelir. Bu uygulamalardan biri de CCleaner’dır.

CCleaner, bilgisayarınızın performansını onu gereksiz dosyalardan arındırarak arttırmayı amaçlar. Bilgisayarda yaptığınız her işlemin PC yavaşlama sorunu ile bir bağlantısı vardır. CCleaner ise bu işlemlerin bıraktığı geçici dosyaları ve izleri temizleyerek bilgisayarınızın hızlanmasını sağlar.

7. PhotoScape

PhotoScape, Windows için ücretsiz fotoğraf düzenleme programı arayanlara yönelik geliştirilen bir programdır. PhotoScape uygulamasında fotoğraf kırpma, yeniden boyutlandırma, efekt, ışıklandırma, kontrast, parlaklık ayarlama gibi pek çok seçenek bulunuyor.

Fotoğraf düzenleme programları, bu işe ilgi duysanız da duymasanız da en az bir kez ihtiyaç duyabileceğiniz programlardır. PhotoScape de sunduğu kolaylık ve zengin özellik yelpazesi ile her bilgisayarda olması gereken programlar listesinde yer almaya hak kazanıyor.

8. CDBurnerXP

CDBurnerXP, CD, DVD ve Blu-Ray yazma amacıyla ücretsiz olarak indirilip kullanılabilecek programdır. Ücretsiz olmasına rağmen çok sayıda özelliğe sahiptir. En iyi yanı ise Türkçe dil desteğine sahip olmasıdır.

9. Unlocker

Unlocker ile silinmeyen dosyaları silebilirsiniz. Bilgisayarınızda silinemeyen bir dosya, klasör varsa bunları Unlocker ile silebilirsiniz.

10. Paint.net

Paint.net, görüntü düzenleme işlemlerini ücretsiz olarak gerçekleştirebileceğiniz bir programdır. Özellik bakımından birçok görüntü düzenleme uygulamasının üzerinde olan bu programla fotoğraf kırpma, yeniden boyutlandırma, döndürme, parlaklık ayarlama gibi işlemleri kolayca gerçekleştirmeniz mümkündür.

11. 7-Zip

7-Zip tıpkı WinRAR gibi bir görev üstleniyor. Ücretsiz dosya sıkıştırma programı olarak hizmet veren 7-Zip, dosya yöneticisi özelliği ile bilgisayarınızdaki tüm dosyalar üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlıyor.

Dosyaları görüntülemenin artık bir zorunluluk olması nedeniyle 7-Zip, WinRAR ya da Bandizip gibi uygulamalar, her bilgisayarda olması gereken programlar arasında yer alıyor. Ücretsiz bir uygulama arıyorsanız 7-Zip ya da Bandizip’i tercih edebilirsiniz.

12. Avast Free Antivirus 2021

Avast Free Antivirus 2021, piyasada bulabileceğiniz en iyi anti virüs programlarından biri olarak biliniyor. Virüs tarama ve temizleme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştiren ücretsiz bir program arayışındaysanız Avast Free Antivrus’ü muhtemelen beğeneceksiniz.

13. Bandizip

Bandizip, 7-Zip ve WinRAR gibi dosya sıkıştırma programlarına alternatif bir programdır. Hafif ve ücretsiz olması ile öne çıkan bu programın Türkçe dil desteği bulunuyor. Sürükle ve bırak özelliği sayesinde tüm sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyaları açma işlemlerini kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

14. OpenOffice

Her bilgisayarda olması gereken programlar listesinin başka bir önemli programı da Open Office’tir. Open Office tıpkı Microsoft Office gibi ofis yazılım paketidir. MS Office’ten farkı ise ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasıdır. Basit bir arayüzü vardır. OpenOffice programları şunlardır:

  • Writer
  • Impress
  • Calc
  • Draw
  • Base
  • Math

15. Auslogics Disk Defrag

Auslogics Disk Defrag, ücretsiz bir disk birleştirme programıdır. Kullanıcı dostu bir arayüzü vardır. Güncel Windows sürümleri ile uyumludur.

16. LibreOffice

Microsoft Office alternatifi olarak bilinen LibreOffice, OpenOffice gibi açık kaynak kodlu, ücretsiz bir ofis yazılım paketidir. İçindeki uygulamalar şunlardır:

  • Writer
  • Impress
  • Calc
  • Base
  • Math
  • Draw

Ofis çalışanı olarak her bilgisayarda olması gereken programlar nelerdir diye merak ediyorsanız LibreOffice’i indirebilirsiniz.

17. Smart Defrag

Smart Defrag, ücretsiz ve hızlı bir şekilde disk birleştirmek isteyen kullanıcıların ihtiyacına karşılık olarak geliştirilen bir programdır. Bu disk birleştirici ile bilgisayarınızın performansını arttırmanız dahi mümkündür.

18. FreeUndelete

Bilgisayarınızda yanlışlıkla bir dosya mı sildiniz? FreeUndelete, bunu sorun olmaktan çıkaran bir programdır. Bazen küçük bir hata dolayısıyla sizin için önemli dosyaları silebilirsiniz. FreeUndelete gibi uygulamalar da bu nedenle her bilgisayarda olması gereken programlar listesinde yer alacak kadar önemli hâle geliyor.

19. GIMP

GIMP, Photoshop’un ücretsiz bir alternatifidir. Adobe ürünü olan Photoshop’u satın almak istemiyorsanız GIMP’i tercih edebilirsiniz.

20. YouTube Downloader HD

Bu program, YouTube videolarını FLV ve MP4 formatında ve çeşitli kalitelerde indirmenize olanak tanıyor. Videoları daha sonra izlemek için indirmek isterseniz YouTube Downloader HD’yi kullanabilirsiniz.

21. PDFsam Basic

Bu programla PDF dosyalarını bölebilir ya da birleştirebilirsiniz. Program, adını da zaten bundan alıyor: PDF Split and Merge (PDF Böl ve Birleştir).

22. Nitro PDF Reader

Nitro PDF Reader, yüzlerce dosya tipinden PDF dokümanlar oluşturmanıza izin vermesi ile Adobe Reader’a güçlü bir alternatiftir. Program sadece PDF dosyalarınızı görüntülemenize değil, oluşturmanıza da olanak tanıyor. Bu programla GIF, JPG, PNG, TXT, HTML, DOC, DOCX, PPT, PPTX gibi çok sayıdaki formattaki belgeyi PDF formatına dönüştürebilirsiniz.

PDF ile ilgili gerçekleştirilebilecek işlemlerin çeşitliliği bakımından her bilgisayarda olması gereken programlar listemizde yer almayı hak ettiğini düşünüyoruz.

23. DiskDigger

DiskDigger, bilgisayarınızdan yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları geri getirmek için kullanabileceğiniz başka bir ücretsiz dosya kurtarma yazılımıdır.

Program sadece sabit diskten değil USB bellekten, SD karttan da veri kurtarmayı sağlayan DiskDigger ile görüntülerinizi, müziklerinizi, belgelerinizi ve diğer formattaki dosyalarınızı geri getirmenize yardımcı oluyor.

24. AVG AntiVirus Free 2021

AVG AntiVirus Free 2021, diğer anti virüs programlarına göre daha az yer kaplaması ve kaynak tüketmesi ile öne çıkıyor. Uygulamanın bu sürümünde tarama sürecinin daha kısa sürdüğü iddia ediliyor.

Çok az kaynak kullanmasıyla her bilgisayarda olması gereken programlar listesinde yer almayı kesinlikle hak ediyor.

25. TeraCopy

TeraCopy, dosyaları daha hızlı kopyalamanızı ya da taşımanızı sağlıyor. Program ücretsiz olarak indirilebilir. Dosyalarınızı daha hızlı taşımak ve kopyalamak için tercih edebilirsiniz.

26. jDownloader

jDownloader, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir dosya indirme yöneticisidir. Program, Java ile geliştirilmiştir.  Dosya barındırma sitelerinden sürekli olarak dosya indiriyorsanız dosya indirme sürecini daha da kolaylaştırmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

27. EaseUS Partition Master Free

EaseUS Partition Master Free, disk bölme, birleştirme, temizleme, klonlama gibi işlemler gerçekleştirmenize olanak tanıyan ücretsiz bir programdır. Sabit ve harici diskler üzerinde her türlü işlemi kolayca gerçekleştirmek için bu programı indirebilirsiniz.

28. Defraggler

Defraggler bir disk birleştirme uygulamasıdır. CCleaner’ın üreticisi Piriform tarafından geliştirilmiştir. Ücretsiz bir programdır. Diğer disk birleştirme programlarından farkı, belirlenen klasörleri birleştirme olanağı tanımasıdır.

29. IrfanView

IrfanView bir resim görüntüleme aracıdır. Sahip olduğu birçok özellikle size birçok alanda kolaylık sağlayacaktır. Her bilgisayarda olması gereken programlar arasında yer almasının en önemli sebebi, zamanında birçok ilke imza atmış olmasıdır.

30. doPDF

Excel, Word, PowerPoint dosyalarını tek bir tıklama ile PDF formatına dönüştürmek için doPDF’i kullanabilirsiniz. Bu programla PDF dosyalarının çözünürlüğünü ve boyutunu da belirleyebilirsiniz.

31. BurnAware Free

BurnAware CD, DVD, Blu-ray yazma işlemlerini çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar. Bu programla müzik, film, oyun vb. CD/DVD üzerine ücretsiz olarak yazdırabilirsiniz.

32. bitRipper

bitRipper, DVD’lerinizi AVI formatında kaydetmenizi sağlar. Programı kullanmak için yapılması gerekenler DVD sürücüsüne DVD’yi yerleştirmek, bitRipper’ı açmak ve dönüştürme işlemini başlatmaktan ibarettir.

33. Panda Free Antivirus

Her bilgisayarda olması gereken programlar listemizin başka bir anti virüs programı da Panda Antivirus’tür. Panda Antivirus, bilgisayarınızı korumak için kullanabileceğiniz ücretsiz bir virüsten koruma yazılımıdır.

USB aygıtlarından cihazınıza gelebilecek virüslerden bu program sayesinde korunabilirsiniz. Bilgisayarınızda gerçekleşen işlemleri eş zamanlı olarak takip etme özelliği de zararlı programları engellemenizi sağlar.

34. TreeSize Personal

Sabit diskinizde az yer mi kaldı? TreeSize ile bu bir sorun olmaktan çıkabilir. Uygulamayı indirin, diskinizde fazla yer kaplayan klasörleri bulup temizleyin.

35. Exact Audio Copy

Exact Audio Copy, müzik CD’lerini bilgisayarınıza hızlıca kaydetmenizi sağlayan, basit kullanım sunan bir programdır. Sade ve kullanışlı bir arayüzü vardır.

36. FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer, kullanışlı bir resim gezginidir. Çok sayıda efekt, tarayıcıdan alınan görüntüleri düzenleme, kırmızı göz kaldırma, ekran görüntüsü yakalama gibi özellikler sunuyor.

37. Wise Program Uninstaller

Belirli programları bilgisayarınızdan kaldıramıyor musunuz? Wise Program Uninstaller, kaldırmakta sorun yaşadığınız programları hızlı ve kolay bir şekilde kaldırmanızı sağlar.

38. Notepad++

Notepad++, gelişmiş bir metin düzenleme programıdır. Daha çok C, C#, C++, Java, XML gibi dillerle haşır neşir olan programcılar tarafından tercih edilir.

39. Ad-Aware Free Antivirus+

Ad-Aware Free Antivirus+, gelişmiş casus yazılım engelleme özelliği ile öne çıkan bir virüsten koruma programıdır. Kullanıcıları her türlü siber tehdide karşı korumakta başarılı olduğu söylenebilir.

Kötü niyetli kişilere karşı cihazınızı, verilerinizi korumak için virüsten koruma yazılımları büyük önem taşıyor. Ad-Aware’ın sunduğu özellikler de onu her bilgisayarda olması gereken programlar listesinde yer almasını gerekli kılıyor.

40. Glary Utilities

Glary Utilities, bilgisayarınızı korumak, hızlandırmak için kullanabileceğiniz başka bir ücretsiz programdır. Bu programla bilgisayarınızın performansını kolaylıkla arttırabilirsiniz.

41. FreeCommander XE

FreeCommander XE, Windows Gezgini alternatifi bir programdır. Bu programla klasörlerinizi, dosyalarınızı uzun süre aramaktan kurtulabilirsiniz. Çoklu ekran özelliğinin de olduğunu ayrıca belirtmek gerekiyor.

42. Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird, kullanışlı bir e-posta istemcisidir. Filtreleme, hızlı arama ve arşivleme gibi özellikleri ile kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlar.

43. Freemake Video Downloader

Freemake Video Downloader, ücretsiz bir video indirme programıdır. Çevrim dışı video izlemenin bu kadar önemli hâle geldiği bugünlerde her bilgisayarda olması gereken programlar arasında Freemake Video Downloader gibi programların da yer alması gerekiyor.

Bu programla YouTube, Facebook, Vimeo, DailyMotion gibi web sitelerinden ücretsiz olarak video indirebilirsiniz.

44. DVD Flick

Video dosyalarını DVD formatına çevirme işlemini gerçekleştirmek için program mı arıyorsunuz? DVD Flick ile bunu ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Program, MPG, MOV, WMV, FLV, AVI ve MP4 formatlarını da destekliyor.

45. DropIt

Program, ekranda sabitlenen DropIt logosunun üzerine dosyalarınızı bıraktığınız dosyalar üzerinde işlemler gerçekleştirmenizi sağlıyor.

DropIt taşıma, kopyalama, sıkıştırma, yeniden adlandırma, birlikte açma gibi özelliklerle dosyaları yönetmenize yardımcı olabilir. Filtreleme seçenekleri arasında ise dosya adı, uzantısı, boyutu, tarihi vb. yer alıyor.

46. EZ CD Audio Converter

EZ CD Audio Converter, müzik CD’lerini kaydedebileceğiniz, meta verilerini düzenleyebileceğiniz çok özellikli bir müzik dönüştürücüdür.

47. Dropbox

Dropbox, Windows için ücretsiz bulut depolama hizmetidir. Bu ücretsiz hizmet, size belirli bir depolama alanı sunuyor. Bu depolama alanını dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık